Tarih ve kültür açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan İstanbul ili, gezilecek ve görülecek yerler bakımından çok önemlidir. İstanbul iline geldiğiniz andan itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasının etkisiyle camiler, kiliseler gibi birçok yapı gözünüze çarpacaktır. Bu yapıların her biri kendine has özellikleri olmakla birlikte bulunduğu dönemin en önemli özelliklerini yansıtır niteliktedir. İşte bu yapılardan en önemlilerinden bir tanesi de Yerebatan Sarnıcı'dır. Bizans İmparatorluğu döneminde sarayın ve çevresindekilerin su ihtiyacı sorunun doğmasından dolayı bu problemi ortadan kaldırabilmek amacıyla yapılmıştır. Daha önce bu yerde bu sarnıcın bulunduğu bilinmektedir. Fakat kaynaklarda yer alan bilgiler neticesinden bir yangın olayının yaşandığı ve buranın hasar gördüğü için kullanılmadığı ve daha sonra bakım onarım çalışmaları yapılarak günümüzde de varlığını koruyan bir sarnıç haline getirilmiştir. Sarnıcın içinde bulunan suyun Belgrad Orman’ından getirilerek oluşturulduğu bilinmektedir. Sarnıçta her sırada 28’den 12 sütun olmak üzere toplamda 336 sütun mevcuttur. Suyu depolama kapasitesi miktarı ortalama 100.000 tondur. Bu özellikleri nedeniyle görkem ve genişliğinin de etkisiyle zamanla Yerebatan Sarayı olarak adını almıştır. Sarnıcın Bizans İmparatorluğu döneminden sonra yıllarca kapısına kilit vurulmuş ve terk edilmiş bir şekilde kendi haline bırakılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde suyun durgun olması sebebiyle sadece saray bahçesini sulama gibi işlemler için kullanılmıştır. Yerebatan Sarnıcı, III. Ahmet ve II. Abdülhamit zamanlarında onarılmış eski haline getirilmeye çalışılmıştır. Daha sonra 1940-1955 yılları arasında da temizleme onarım çalışmaları devam etmiştir. Yerebatan Sarnıcında bulunan sazan balıkları da bu dönemlerde sarnıca eklenmiştir ve günümüzde gezi platformu olarak ziyaret edilen bir müze durumuna getirilmiştir. Bu müzeye vip transfer hizmetlerinden faydalanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilir, tüm eforunuzu trafikle uğraşmak yerine bu güzellikleri görerek harcayabilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcının Özellikleri
Dünyanın her yerinden birçok misafirleri ağırlayan Yerebatan Sarnıcının diğer ismi “Bazalika”dır. Yapılış esnasında eski sütun taşlar kullanılmış. Bu taşlar sayesinde günümüzde hala gösterişli yapısıyla dikkat çekmektedir. En önemli özelliklerinden birisi de su yalıtımı için kullanılan özel yapısı mevcut olan harçlı sıvası. İnşaatı sırasında 7000 bin çalışanın olduğu bilinir. Ve toplam 38 senede yapımı bitmiştir. Yerebatan Sarnıcı müze olarak kullanılmasının yanında konser ve şölenlere de misafirlik etmektedir. Aynı zamanda ziyaretçiler sarnıçta bulunan suya demir para atarak tutukları dileklerinin, isteklerinin yerine getirileceği inancı vardır. Yerebatan Sarnıcının en çok beğenilen ve misafirlerin tercih ettiği yeri ise kuzeybatı köşesinde bulunan iki sütunun altında kaide ismiyle kullanılan iki adet Medusa başıdır. Mükemmel bir sanat eseri olan bu heykellerin ne zaman kim tarafından yapıldığı ve getirildiği ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
Yerebatan Sarnıcını Ziyaret
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Araçla ulaşım daha kolay olmakla beraber, eğer aracınız mevcut değilse pek çok firmanın vip transfer yöntemini kullanarak konuma daha rahat ulaşabilirsiniz. Sarnıç geniş bir alanda olup, derinlemesine gezmek için ihtiyacınız olan süre yaklaşık 45 dakika olacaktır. Sarnıca girdiğinizde sizi derin bir sessizlik ve daha önce çok fazla hissetmediğiniz bir ürperti sizi karşılayacaktır.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Bilgileri
Yerebatan Sarnıcı müzesinde Kültür Bakanlığına bağlı olmadığından dolayı Müze Kart geçmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sarnıca giriş ücreti 15 TL’dir. Yabancı uyruklu misafirlerin ise sarnıca giriş ücretleri 30 TL’dir. Yerebatan Sarnıcına girmek için internet üzerinden online bilet alma gibi bir durum söz konusu değildir. Sarnıcın giriş kapısından biletinizi alabilirsiniz. 8 yaş altında çocuklar için sarnıca girişler ücretsiz olup, ailecek güzel bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. Sarnıç içerisinde bulunan küçük kulübelerde sesli şekilde size yardımcı olacak rehberler mevcuttur. Yerebatan Sarnıcı, haftanın 7 günü ziyaretçileri kabul etmektedir. Giriş saatleri ise 09.00- 17.30 arasındadır. Bu güzelliklere tanık olmak için vip transfer hizmetlerinden faydalanabilir, tarihin tadını yorulmadan çıkarabilirsiniz.