Göbekli tepe Mısır piramitlerinden dahi 7 bin 500 yıl öncesinde yapılmıştır. Yerleşik hayata geçişin ilk izini taşıyan Göbekli tepe bu anlamda çok büyük bulgular barındırıyor. Bunun sebebi ise yerleşik hayatı simgeleyen ve de tarıma işaret etmekte olan buğdayın ilk izleri Göbekli Tepe'de bulunmasıdır. Dinler tarihini etkileyen Göbekli tepe, dünyada bilinen ilk ibadet merkezidir. Neolitik dönemde inşa edilmiş bu yapı, yeryüzünde bulunan ilk inanç merkezi olmasının ve de buğday kalıntılılarının yanında çok büyük kaya parçalarının şekilli şekilde buraya taşınması sebebiyle, yerleşik hayatın ilk döneminin başlangıcı kabul edildi. Göbekli Tepe'de yerleşik hayata geçilme kanıtlarından biri buğday olsa bile, diğer bir sebebinin dini merkezde toplanmanın ritüeli olduğu düşünülmektedir. Kazı ekibi başkanı olan Klaus Schmidt'e göre Göbekli Tepe'de bulunan insanlar kalabalık olan toplulukların ibadet merkezlerine daha yakın olmanın arzusu sebebi ile yerleşik hayata geçti ve de topluluğun ihtiyaçlarının doğrultusunda hızla tarıma başlandı.
Göbekli Tepenin keşfinden sonra bölge sıkça yoğun insan trafiğine açıldı. En son yapılan düzenlemeler ile tarihe sağdık kalınarak seyir alanı oluşturuldu. Bu alanı görmek için vip transfer işlemi en sık tercih edilen işlemdir.
Göbekli Tepe hikayesi
1983 yılında tarlasını sürmekte olan çiftçi, toprağın altında oymalı bir taş buldu. O dönem sebebi bilinmeyen bir şekilde hafife alınan ve de çok fazla önemsenmeyen bulgunun büyük önemi, 1995 yılında anlaşıldı. Şanlıurfa'nın Müze Müdürlüğü, arkeolog Harald Hauptmann 'in eşliğinde kazı çalışmaları başlattı. Diğer sıradan arkeolojik kazılardan sanılan çalışma, zamanla bulunan ögelerle insanlık tarihinin hakkında bilinenleri değiştirdi. Bölgeye uçak, otobüs yolculuğu ya da vip transfer ile ulaşım mümkündür. Tespit edilebilen simgeler, taşlar, heykeller, çizimler, oymalar daha da dikkat çekmeye başladı. Çalışmalar çok uzun yıllar boyu devam etti ve de her bir gelişme, arkeoloji dünyasında çok büyük bir yankı uyandırdı. Bölgeyi görmek ve gelişmeleri takip etmek isteyenler arttı. 2008'deThe Guardian gazetesinin atmış olduğu "Arkeologları sersemleten kazı alanı" başlığı ile bölgedeki bu durumu özetliyordu.
Bölgede yaşayanlar; Sümer Uygarlığı (MÖ.4000), Maya Uygarlığı (MÖ. 2600), Mısır Uygarlığı (MÖ.3500), Çin Uygarlığı (MÖ.1500) ve Hint Uygarlığı (MÖ.2500). Bu kronolojik sıraya bakıldığı zaman insanlık tarihindeki ilk uygarlık olması ile bilinen Sümerler 'den dahi 7 bin yıl öncesinden ortaya çıkmış olan Göbekli Tepe'nin önemi çok daha iyi anlaşılabilir. Göbekli Tepe'nin büyük tarihi ve önemi vatandaşlar tarafından çok merak ediliyor. Dünyanın ilk tapınağı olan Göbekli tepe tarihi dokusuyla pek çok turisti bünyesinde ağırlıyor. Turistler bu bölgeye ulaşmak için en sık vip transfer yöntemini tercih ediyor.
Göbekli Tepe'nin Tarihi
Göbekli tepe, Şanlıurfa'nın il merkezinin yaklaşık 22 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Örencik Köyü civarında yer alan dünyanın bilinmiş olan en eski yapı topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği ise, T biçiminde olan 10,12 dikilitaş daire planda dizilmiş, araları da taş duvar ile örülmüştür. Bu yapının tam merkezinde daha yüksek boyutta iki taş karşılıklı şekilde yerleştirilmiştir. Bu taşların birçoğunun üzerinde insan figürü, eli- kolu, çeşitli şekilde hayvan ve bazı soyut semboller, kabartılıp oyularak betimlenmiştir. Söz konusu olan motifler yer yer süsleme olamayacak şekilde çok yoğun olarak kullanılmıştır. Bu kompozisyonun öykü, anlatım ya da bir mesajı ifade ettiği düşünülür. Göbekli Tepe Nerede? Göbekli tepe, Şanlıurfa ilinin sınırları içerisinde yer alır. Göbekli tepeye ulaşmak için İstanbul'dan Şanlıurfa'ya uçak, otobüs yolculuğu veya VIP transfer ile ulaşmak gerekiyor. Vip transfer en sık tercih edilen yöntemdir.