İstanbul Türkiye'nin nüfus yoğunluğu ve turistik olarak en çok rağbet gören ilidir. Tarih kokan İstanbul'u gezerken ulaşım kolaylığı ilk önlemler arasında olmalıdır. Vip Transfer bu önerilerden biridir. İstanbul’un gezilecek yerler arasında yer alan Galata Kulesi İstanbul'un sembollerinden biri haline gelen ve aynı zamanda UNESCO tarafında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen dünyaca ünlü tarihi yapıdır. İstanbul’un Karaköy semtinde bulunan Galata Kulesi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Kule Cenevizliler tarafından yapılmaya başlanmıştır. Yapının kurulmasındaki ilk adım 1927 yılında Galata’da temelleri atılan “Pera” adındaki kolonidir. Tepesinde bir haç bulunduğu için Kutsal Haç Kulesi olarak da adlandırılmıştır. 1453 tarihinde İstanbul’un fethi ile birlikte koloni Osmanlı İmparatorluğu'na geçmiştir. 18. yüzyıl itibariyle yangın kulesi olarak kullanılmıştır. Kulenin tepesinden şehir merkezinin daha rahat görülmesi yerli halk ve turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Günümüzde Galata Kulesi'nin etrafı genişlemiş ve kulenin dibi olarak isimlendirilen kısımlarında kafe, dükkân, bar ve restoranlar ziyaretçileri ağırlamaktadır. Galata Kulesi'nin mimarisi Romanesk tarzında yapılmış silindirik bir kuledir. Kayalık ve killi zemin üzerinde yapının temel kısmı masif taşındandır. Duvar kalınlığı 3.75 metredir. Zeminden yüksek olan güney kapısının iki yanında mermer merdivenler bulunmaktadır. Kulenin en tepesi kurşun kaplı koni şeklinde bir betonarme ile kapatılmıştır. Galata Kulesi'nin uzunluğu 69,90 metre ve dokuz kattan oluşmaktadır. Kulenin iç kısmında asansör bulunur ve asansör yedinci kata kadar çıkmaktadır. Son iki katına görmek isteyen ziyaretçilerin merdiven kullanmaları gerekir. Galata Kulesi moloz taşlarından yapılmıştır. Dış cephesi tamamıyla taş örgüden örülmüştür ve bu özelliğinden dolayı sosyal ve kültürel faaliyetler içinde kullanılır. Galata Kulesi sembolik olarak önemli olduğu için farkındalık yaratmak veya çeşitli anma törenlerinde yapının dış çeperi renklendirilir ve kulenin çevresinde çeşitli etkinlikler yapılır. Etkinlikler tarihi kuleye gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısını arttırırken, ulaşım için alternatif çözüm arayışları doğurur. Vip Transfer gibi alternatifler akla ilk gelen çözümlerdir.
Galata Kulesi Efsaneleri
Galata Kulesi mimarisinin yani sıra efsaneleri ile dikkat çeken bir yapıdır. Galata Kulesi ile özdeşleşmiş simalarından biride ilk uçan insan olarak tarihe geçen Hezarfen Ahmet Çelebi'dir. Efsaneye göre Ahmet Çelebi 17. yüzyılda yaşamış ve 4. Murat zamanında uçma tasarısını oluşturmuştur. Kuşların uçuşunu izleyerek tahtadan kanatlar yapmıştır ve Galata Kulesi'nden Üsküdar’a uçmuştur. Bir diğer efsanesi ise Romalılara aittir. Romalılar döneminde Galata Kulesi İsa kulesi olarak adlandırılırdı. Efsaneye göre bir kadın ve erkek ilk defa Galata Kulesi'ne beraber çıkarlarsa yaşadıkları sürece mutlaka evleneceklerine inanılırdı. Kulenin bilinen en büyük bir başka efsanesi ise Kız Kulesi ve Galata Kulesi'nin birbirlerine âşık oldukları ve aralarındaki boğaz sebebiyle iki kulenin asla birleşemeyecek olmasıdır. Efsaneleri, konumu, tarihi ve mimarisiyle İstanbul'un incisi olan Galata Kulesi yıllardır vazgeçilmeyen uğrak yerlerden biridir. Kulenin yüzyıllardır büyüleyici manzarası ve değişmeyen güzelliğini hala korumaktadır. Galata Kulesi'nin terasından İstanbul'un en güzel panoramik manzaraları görülmeye değerdir.
- Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Kasım) – 10.00 – 22.00
- Kış Dönemi (1 Kasım – 1 Nisan) – 10.00 – 19.00
Galata Kulesi civarında bulunan yerler Galip Dede Caddesi, İstiklal Caddesi, Asmalımecit, Galata Mevlevihanesi, Kırım Kilisesi, St. Benoit Kilisesi gibi ünlü uğrak yerlerdir. İstanbul da yüzünüzü çevirdiğiniz her yönde tarihi ve mimari zenginlikleri bulunan baş yapıtlar göze çarpar. Galata Kulesi'ne giderken yol üzerinde veya kuleye yakın hem tarihi hem meşhur mekanlar ziyaret edilmelidir. Planlanmış bir seyahati mutlu bitirmek için zamanı değerlendirmek gerekir. Vip Transfer zaman sorununu ortadan kaldırarak, seyahatinizi keyifli ve konforlu hale getirir.