1453 yılında İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine 1460 yıllarında yapımına başlanan Topkapı Sarayı’nın inşası 1478 yılında tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek seferde tüm ek yapılarıyla beraber inşa edilmeyen Topkapı Sarayı, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla genişlemiştir.
Topkapı Sarayı, konum itibariyle İstanbul’un en eski tarihî bölgelerinden birinde konumlanmaktadır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihi İstanbul Yarımadası’nda bulunan saray, İstanbul’un ikonik yapılarından biridir. Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan
Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren 31. padişah Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da evi olmuştur. 19. yüzyılın ortalarından itibaren yavaş yavaş hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile terk edilen Topkapı Sarayı, tarihi önemini ve değerini korumuştur.
Nasıl Gidilir:
Topkapı Sarayına ulaşmak için, Taksimden Finiküler ile Kabataş'a ve oradan Tramvay ile Sultanahmet'e; Havalananından Metro ile Aksaray'a ve oradan Tramvay ile Sultanahmet'e; Kadıköy veya Üsküdar'dan Vapur ile Eminönü'ne ve oradan yürüyerek veya tramvay ile Sultanahmet'e gelerek ulaşılabilir. Sultanahmet Meydanı'na varınca Ayasofya'nın sol yanından yukarı doğru devam eden yol Topkapı Sarayı Müzesi'nin girişi olan Bab-ı Hümayun'a ulaşır. Şehir içi ulaşım araçları ve Vip Transfer ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Nasıl Müze Oldu:
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 3 Nisan 1924 yılında müze hâline getirilen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi olma özelliğini taşır. Bugün yaklaşık 300.000 metrekarelik bir alan kaplayan Topkapı Sarayı yapıları, mimarisi, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.
Saltanat kapısından girildiğinde, saray yapıları geçişli dört avlu ve çevresindeki mimari yapılardan oluşmaktadır. Etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrili olan saray yapıları içerisinde Alay Meydanı olarak da anılan ilk avluda Aya İrini Kilisesi, Darphane, Fırın, Hastane, Odun Ambarı, Hasırcılar Ocağı yapıları bulunuyordu.
Sarayın ikinci avlusu, devlet yönetiminin gerçekleştiği mekanların yer aldığı Divan Meydanı bir diğer adıyla Adalet Meydanı’dır. Tarih boyunca pek çok törene sahne olan bu avluda divan toplantılarının yapıldığı Divan-ı Hümayun (Kubbealtı) ve yanında Divan-ı Hümayun Hazinesi yer alır. Bu avluda ayrıca Divan yapısının arkasında Adalet Kulesi, Kubbealtı’nın yanında Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu, Has Ahırlar yer alır.
Sarayın üçüncü avlusuna aynı zamanda Enderun Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde padişaha ait Arz Odası, Enderun Hazinesi, Has Oda gibi yapıların yanı sıra Sultan III. Murat döneminde kurulan Saray Okulu’na ait yapılar da bulunmaktadır.
Son avlu olan dördüncü avluda da padişaha ait köşkler ve asma bahçeleri yer almaktadır. Bu bölümde Osmanlı klasik köşk mimarisinin en seçkin ve estetik açıdan en gelişkin örnekleri olan Bağdat ve Revan Köşkleri ile İftariye Kameriyesi bulunmaktadır. Dördüncü avlunun alt kısmında ise saraya ait son yapılar olan Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası görülür.
Topkapı Sarayı Bölümleri
Topkapı Sarayı’nın planı; çeşitli avlular ve bahçeler arasında devlet işlerine ayrılmış daireler, hükümdarın ikametgâhı olan bina ve köşkler ile sarayda yaşayan görevlilere mahsus binalardan oluşur. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında, İstanbul yarımadasının ucunda bulunan Sarayburnu’ndaki Bizans akropolü üzerine inşa edilen Saray, 1400 metre uzunluğundaki “Sur-ı Sultani”denilen yüksek ihata duvarları ile karadan, deniz tarafından ise Bizans surlarıyla çevrilmiştir.
Alay Meydanı, Aya İrini, Bâb-ü's Selâm, Bâb-ı Hümâyun, Divan Meydanı, Kubbealtı (Divan-ı Hümayun), Adalet Kasrı, Dış Hazine, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Has Ahırlar, Beşir Ağa Camii ve Hamamı, Saray Mutfakları, Babüssaade, Sohum Kalesi Kitabesi, Enderun Avlusu, Arz Odası, III. Ahmed Kütüphanesi (Enderun Kütüphanesi), Fatih Köşkü (Enderun Hazinesi), Hazine Koğuşu, Has Oda ve Kutsal Emanetler Dairesi, Ağalar Camii, Kilerli Koğuşu, Kuşhane ve Harem Kapısı, Has Oda Koğuşu/Padişah Portreleri, Dördüncü Avlu, Sünnet Odası, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, İftariye Kameriyesi (Mehtaplık), Sofa Köşkü, Sofa Camii, Mecidiye Köşkü, Hekimbaşı Odası / Baş Lala Kulesi, Esvap Odası, Harem, Dolaplı Kubbe / Harem Hâzinesi / Haremeyn Hâzinesi, Şadırvanlı Sofa, Kara Ağalar Mescidi, Kara Ağalar ve Kara Ağalar Taşlığı, Cümle Kapısı, Valide Taşlığı, Kadın Efendi Daireleri, Valide Sultan Dairesi, Hünkâr ve Valide Sultan Hamamları, Hünkâr Sofası, III. Murad Has Odası, I. Ahmed Has Odası, Yemiş Odası / III. Ahmed Has Odası, Çifte Kasırlar / Veliahd Dairesi, Altınyol, Cariyeler ve Kadın Efendiler Taşlığı, Gözdeler Dairesi ve Mabeyn Taşlığı, Arabalar Kapısı /Kızlar Kapısı, Nöbet Yeri ve Cariyeler Koridoru bu muazzam yapının bölümleri arasındadır.
Tarihi önemi ve barındırdığı birbirinden değerli koleksiyonlar nedeniyle İstanbul’u ziyaret eden gezginlerden yoğun ilgi gören Topkapı Sarayı, Fatih İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor.
Kapalıçarşı, Sultanahmet Camii gibi şehrin simgesi haline gelmiş tarihi yapılara oldukça yakın konumdaki müzeye ulaşmak için metro, tramvay ve Marmaray hatlarını kullanabilirsiniz.
Metro veya tramvay kullanarak müzeye gidecekseniz, inmeniz gereken durak Sultanahmet. Ayasofya Camii ve Hürrem Sultan Hamamı önünden geçip, tabelaları takip ederek saraya kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer tramvayı tercih ederseniz, daha yakındaki Gülhane istasyonunda da inebilirsiniz.
Müzeye gitmek için Marmaray’ı kullananların Sirkeci İstasyonu’nda inip Cağaloğlu-Vilayet çıkışını takip etmeleri gerekiyor. Valilik binasının önüne çıktıktan sonraysa sola doğru kıvrılan yolu takip ederek saraya rahatça gidebilirsiniz.
Özel aracınız ve ya Vip Transfer ile müzeye geldiğinizde ise Bab-ı Hümayun Kapısı yakınındaki otoparkı kullanabilirsiniz. Ayrıca liselerin olduğu bölgede de park alanları bulabilirsiniz.
Topkapı Sarayı Ziyaret Gün ve Saatleri;
Topkapı Sarayı Müzesi, salı hariç haftanın her günü ziyarete açık tutuluyor. Bu durumun tek istinası, müzenin saat 13.00’a kadar kapalı olduğu dini bayramların birinci gününde yaşanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde, ören yerlerinde, tarihi mekânlarda olduğu gibi saraya yönelik ziyaret saatleri kış ve yaz sezonlarında farklılık gösteriyor. 30 Ekim-15 Nisan arasındaki kış sezonunda, müzeye 09.00-17.00 arasında giriş yapabilirsiniz.
15 Nisan ile 30 Ekim arasındaki dönemi kapsayan yaz sezonunda ise sarayı 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Her iki dönemde de sarayın girişindeki bilet gişeleri, son ziyaret saatinden 60 dakika önce kapanıyor.
Topkapı Sarayı yakınlarında gezilecek yerler
- İstanbul Arkeoloji Müzesi.
- Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi.
- Aya İrini Müzesi.
- Ataturk Monument.
- Rehberli İstanbul Yürüyüş Turları.
- Heritage Nomadic Art Gallery.
Tavsiyeler;
Bu muhteşem yerleri gezerek mükemmel zaman geçirme ve tarihle iç içe olma şansınız varsa asla kaçırmayın. Ancak yeni yaşam şartlarından dolayı zaman kısıtlılığı en büyük problemlerimiz arasında. Yapacağınız ziyaretlerde toplu taşıma ve ya bölgesel ulaşım araçları kullanmanız maalesef çok fazla zaman harcamanıza neden olacaktır. Bu nedenle kendi aracınız eğer yoksa Arac kiralama(Rent A Car)kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Bu şekilde ulaşıma daha az keyif almaya daha çok zaman ayırabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.