Selimiye Cami, Osmanlı Sultanı II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Edirne'de bulunmaktadır. Mimar Sinan tarafından yapılmış olan bir camidir. Sinan'ın 90 yaşında yaptırdığı Selimiye Camii, "başyapıtım" olarak bilinir. Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir. Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 yılında başlanmıştır (Hicri: 976). 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanan cami, II. Selim'in vefatından sonra ancak 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır. Sultan Selim Vakfı'na aittir. Bugün şehir merkezindeki caminin yapıldığı bölgede, Süleyman Çelebi döneminde Edirne'de ilk saray (Saray-ı elik) ve Balthach Muhafızlarının Haremi bulunuyor. Bu cami daha sonra Yıldırım Bayezid tarafından geliştirildi. Bu alana "Sarıbayır" veya "Kavak Meydanı" denir. Selimiye Cami ve Külliyesi, 2000 yılında UNESCO'nun geçici Dünya Miras Alanları listesine alınmış ve 2011 yılında Dünya Mirası Alanı olarak tescil edilmiştir. Mutlaka gezilip görülmesi gereken eserlerden biri olan bu camiye vip transfer hizmetleri ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Selimiye Cami Oluşumu
Selimiye Cami'nin yapımında 15 bin kişi çalışmıştır. İnşaatı 1575 yılında tamamlanmıştır. Tamamlandıktan sonra ziyaretçilerin kullanımına sunulan yapının inşası 7 yıl sürmüştür. Genişliği nedeniyle aynı anda altı bin kişiyi içeride namaz kılabiliyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde seferlere çıkan birlikler bu camide namaz kılmak için durmuştur. Caminin ibadete açılması II. Selim'in ölümünden sonra olmuştur. Sultan II. Selim caminin bitişini görememiştir. Yıldırım Bayezid tarafından birçok ekleme yapılan yapıda farklı alanlarda bir çok yapı ibadet amaçlı kullanılmıştır.
Selimiye Cami'nin Özellikleri
Selimiye Cami'nin yıllar içinde sağlam kalması dışında birçok önemli özelliği de bulunmaktadır. Osmanlı mimarisini hem tarihi hem de mimari açıdan taşıyan ve sunan bu eserin en önemli özelliği minaresidir. Selimiye Camii'nin minaresi eşi benzeri olmayan bir teknoloji ile inşa edilmiştir. İnşa edilen minare caminin içinden görünmüyor. Bu nedenle, mimarisini anlamak kolaydır. Her minarenin üçer şerefesi vardır. Bu şerefelere ulaşmanın üç farklı yolu vardır. Yolu kullananlar birbirini görememektedir. Yollar birbiriyle örtüşmez. Selimiye Camii'nin bir diğer özelliği de Edirne'deki herkesin her yerden görebilmesidir. Konum özenle seçilmiştir. Bu da inşaat işini bu kadar değerli kılan bir diğer unsurdur. Selimiye Camii Edirne'nin her yerinden görülebilir. Mimar Sinan'ın camide kullandığı teknik yapıldığı dönem itibari ile oldukça şaşırtıcıdır. Caminin günümüzde dahi çözülemeyen birçok sırrı ve özelliği bulunmaktadır. Edirne'deki Selimiye Camii, Mimar Sinan için çok özel ve değerliydi. Selimiye Camii herkesin sevdiği ve uğrak yeridir. Tarihsel önemi vardır. Yıllar boyunca güzelliğini korumuştur. Selimiye Camii inşa edildiğinde çok popülerdi ve bugün Edirne ve turistlerin uğrak yeridir. Bu camiye konforlu bir şekilde ulaşım sağlamak ve gezmek için vip transfer hizmetlerinden faydalanmanız yeterlidir.
Selimiye Camii Hikayesi
Selimiye Camii hakkında bazı rivayetler vardır. Söylentilerden biri, Hıristiyan âleminin en güzel kilisesine karşılık olarak inşa edildiğidir. İslam'ın güzelliğini anlatmak için Edirne'de görkemli bir cami yapılması uygun görüldü. Selimiye Camii'nin de lale bahçesi üzerine inşa edildiği rivayet edilir. Sahibi başlangıçta araziyi satmak istemedi, ancak daha sonra fikrini değiştirdi. Camiye lale motifleri ekleme sözü verdikten sonra araziyi sattı. Rivayetlere göre camide bulunan ters lale desenli laleler bahçeyi, arka yüzü ise sahibinin arka yüzüdür. Mimar Sinan'ın bilinen 4 ana matematiksel işlemden farklı olarak beşinci bir işlem yaparak Selimiye Camii'nin kubbesini bu genişliğe sığdırmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi çözdüğü ortaya çıktı. Büyük bir dehanın ürünü olan minarenin şerefelerine çıkanlar yolda birbirlerini görmemektedir. Vip transfer hizmetleri ile bu eseri ziyaret edebilirsiniz.